FAQ

Vanliga frågor och svar – FAQ

Q: Varför är tandvården så dyr?

A: Svensk tandvård är internationellt sett billig, i exempelvis Danmark är priserna generellt sett 20-40% högre än i Sverige. Eftersom Specialistkliniken är en privatklinik baseras våra priser på samma kriterier som andra avancerade privata servicetjänster dvs. hög kompetens(se detta avsnitt), lång erfarenhet, stor efterfrågan, allmänna kostnadsläget, skatter och arbetsgivaravgifter, löneläge, flexibilitet gentemot patienten etc. Som patient är det bara Du som kan avgöra vad din tandvård är värd och det är Du som måste ta reda på vad Du får för pengarna.


Q: Gör det ont att operera in implantat?

A: Nej, det gör inte ont. Implantatoperationer görs med vanlig lokalbedövning och då upplever man som patient inte detta annorlunda än andra smärtfria ingrepp i munhålan. Efteråt kan man dock ha lite ont när bedövningen släpper men mot detta skriver vi ut värktabletter.


Q: Kan man få narkos?

A: Som nämndes ovan görs implantatoperationer, även större ingrepp, med lokalbedövning varför behov av narkos normalt inte föreligger. Däremot kan vi alltid erbjuda Dig som patient en lugnande tablett före ingreppet som tar bort olustkänslor och stress. Detta fungerar utmärkt för de flesta patienter.


Q: Kan vem som helst få implantat?

A: Ja, om Du inte är svårt sjuk och ligger på sjukhus. Även om Du har diabetes, äter cortison eller har benskörhet kan Du få implantat om det finns tillräckligt med benvolym. En individuell bedömning måste dock alltid göras.


Q: Kan rökare få implantat?

A: Vanerökare löper en större risk att förlora sina implantat speciellt om andra faktorer som benmängd och plats för implantatet är sämre än det önskvärda. Är man bara klar över detta som patient nekar vi ingen behandling. Många väljer dock att försöka sluta inför en sådant större och dyrare ingrepp.


Q: Hur lång tid tar det att få implantattänder?

A: Tidigare fick man ofta vänta 6-12 månader på färdig behandling. Idag tar det ca 8 veckor från operationen till det att implantatet läkt in och den nya tanden kan göras. De flesta patienter blir färdiga inom 2-3 månader.


Q: Jag har hört att man kan få implantattänder på en timme, stämmer det?

A: Det är riktigt att man f.n. experimenterar med att operera in skruvar och montera tänder vid ett och samma tillfälle. Som patient är det viktigt att veta att detta sätt att arbeta bara funnits några år och inte har de 30-års uppföljning som finns vid klassisk behandling(se tidigare fråga). Man måste således vara klar över att risken för misslyckande ökar. Dessutom tar det flera veckor att förbereda denna åtgärd så frågan är vad Du vinner i tid. På Specialistkliniken arbetar vi enligt de klassiska beprövade metoderna för att varje patient skall få en så stor förutsägbarhet om ett lyckat resultat som möjligt.


Q: Vad använder ni för material till tänderna?

A: Implantaten är alltid av titan och inget annat. Jag gör dessutom alltid broarna och kronorna ovanpå i titan-keramik dvs. en metallstomme av titan med ”porslin” utanpå. Detta är ingalunda det billigaste materialet men vem vill ha material med sämre hållbarhet (såsom plast) och metaller med dubiösa hälsoeffekter ( såsom tandguld.) Kobolt-krom eller stål) för att spara några kronor. Med ett bra och biologiskt säkert materialval kan en implantatkonstruktion hålla i princip en livstid utan dyra reparations och omgörningskostnader. Vi sätter en stolthet i att använda endast de bästa materialen. Vem vill egentligen ha något annat i sin kropp?


Q: Kan man bota tandlossning/parodontose?

A: Nej. Parodontit/Parodonotose är en kronisk sjukdom. Då den exakta orsaken inte är klarlagd vetenskapligt går behandlingen f.n. ut på att lindra symptomen så mycket som möjligt. Detta görs genom noggrant avlägsna tandsten och vid behov avlägsna inflammerat tandkött för att reducera tandköttsfickorna/lommerna. Därefter måste patienten gå regelbundet på stödbehandling och uppföljning var 6:e-12: e månad hos tandhygienist.


Q: Lagar ni hål också?

A: Specialistkliniken är specialiserad på tandlossningsbehandlingar och avancerade bettrehabiliteringar ffa med implantat. ”Vanlig” tandbehandling görs hos en allmäntandläkare.


Kristian Hellgren profilbild

Kristian Hellgren

Leg. Tandläkare / Parodontolog

Specialisttandläkare

Sveriges privata specialist tandläkare Logotype

Innehar socialstyrelsens bevis om specialistkompetens sedan 1994

Socialstyrelsen Logotype
Försvarsmedicinska sällskapet Logotype

Försvarsmedicinska sällskapet

TEV Logotype
Försäkringskassan Logotype